2020. január 28. 02:27 - Tibor Tury

Savonarola éjszakája

Ha mégis eljönne Savonarola éjszakája, ahol máglyára dobjuk a civilizációs vívmányaink jelentős részét, akkor elkerülhető lenne a tragédia

luther-memorial-2443775_960_720.jpg

Apokaliptikus képek peregnek az Ausztrál erdőtüzek kapcsán a híradásokban. Tízezreket evakuálnak, miközben egy nagyjából Magyarországnyi terület, a hozzátartozó élővilággal együtt a tüzek martalékává válik. A fák koronáinál is magasabbra csapó lángnyelvek kiégett autók garmadáját, összedőlt házakat és szerteszét heverő állattetemeket hagynak maguk után, amerre csak a szem ellát. A rendkívüli hőhullám és az erős szelek kavarta tűzvihar füstje narancssárgára festi a városok légtereit is, ahol nem lehet tudni, mikor van éj, s mikor van nappal. Legutóbb a dinoszauruszok vonultak az nappali éjben, miután becsapódott az a bizonyos meteorit, majd szép lassan kihaltak…

A beszámolók szerint nem lehet kizárni a gondatlanságot a tűzesetek kiváltó okainál, de hallani olyat is, hogy az átlagon felüli hőmérséklet következtében könnyedén begyulladhatnak az Ausztrália-szerte őshonos eukaliptusz fák magas olajtartalmú levelei, s akkor ez bizonyosan a globális felmelegedés következtében kialakuló klímakrízis számlájára írható. A klímával kapcsolatos félelmek tehát nagyon is valóságosak.

Most is, mint a Brazil erdőtüzek kavarta felháborodás hatására, a hírességektől egészen az egyszeri közösségi oldal felhasználókig bezárólag, a világ minden tenni akaró, gondolkodó és felelős tagja megmozdult. Elképesztő pénzösszeget gyűjtve össze a mentésben résztvevők munkájának támogatásra, a kármentés elindítására, ami rendkívül fontos és becsülendő civil kezdeményezés.

Azonban az érzés eléggé ambivalens, amikor a felelős polgár szelektíven gyűjti a hulladékot, különösképpen ügyel arra, hogy ne szemeteljen, s mindig megkeresse a legközelebbi gyűjtőtégelyt, hogy oda dobja; vigyáz a környezetére, kertet rendezget, gazol, dugványozik, s emellett hibrid-vagy elektromos autóra váltásról gondolkodik, sőt, még napkollektor használtat is tervezi, csakhogy a megújuló energiaforrást használja elsősorban. Mert a civil kezdeményezések mellett, az egyéni felelősség is éppoly fontos, talán az egyetlen, amit az egyén tehet, hogy a klímavészhelyzetet komolyan véve, tevőlegesen építse be az életvezetésébe azokat a szükséges változtatásokat, amelyek végül is az életet egyszerűbbé, bizonyos kényelmi szokások félre tételével, praktikusabbá teszi.

Számtalan beszámolót lehetett arról olvasni, hogy Afrikában egy egész megyényi területen elhelyezkedő veszélyes hulladéktelepen a gumirészleg úgy döntött, hogy alágyújt a problémának. Vagy, amikor Indiában, valamelyik hatalmas mamutcég az összes szemetét beletolta a Gangeszbe, majd nem sokkal később, a sokadik brazil állattenyésztő random felégetett egy hektár őserdőt a marháinak, akkor hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ez az egész már helyrehozhatatlanul el van rontva.

Hallgatom Tamás Gáspár Miklóst az ATV-n, aki sok érdekeset mond. TGM írásait, főleg a globalizációkritikáit, mindig is lelkesen olvastam, melyek tartalmával javarészt egyet is értettem, de a mondandójának a vége mindig egyfajta romantikus forradalmi szocializmusban csúcsosodott ki, amit kissé idealisztikusnak, a valóságtól elrugaszkodottnak gondoltam.

TGM olyan könnyed, de dühös látnokként adta elő mondandóját, rögtön eszembe juttatta a 15. század második felében, a reneszánsz korban élt Savonarolát. A domonkosrendi prédikátor, próféta nevéhez fűződött a „hiúságok máglyája”. A hét főbűnnek megfelelően, hét szintesre épített máglyára vetettek minden olyan tárgyat, amelyet Savonarola az aszketikus élet ellenségének, bűnre csábító ördögi dolognak tekintett, köztük a könyveket, festményeket is. TGM maga is a reneszánsz időben polgárjogot nyert, “a boldogság keresése” időszakának lezárultát láttatja korunkra. Azt mondja az interjúban, hogy a repülőforgalmat, ezen belül is a fapados járatokat kellene az első körben megszüntetni, vagy legalább is nagymértékben csökkenteni, mint az egyik legfőbb szén-dioxid kibocsátó forrást. Még ha oly felemelő élmény is az utazás, hamarosan le kell mondani az efféle luxusról. Be kell tiltani a fesztiválokat, a koncerteket, el kell érni, hogy lehetőleg az emberek ne utazzanak messzire; le kell állítani a végtelenül pazarló, költséges és szennyező globális árukereskedelmet. A húsevést le kell korlátozni heti egyszeri alkalomra, amely az ipari méreteket öltött állattenyésztő gyárakat számolná fel. Természetesen az erre nagyon is fogékony fiatalságban látja ennek a megvalósítását, s ennek az újfajta aszkéta életvitelnek a szerves elsajátítását.

Eközben számtalan nemzetközi szervezet (British Petrol, Global Carbon Project) felméréseiben olvasható, hogy bár lassult, de az előző évhez képest is nőtt a globális szén-dioxid kibocsátás, melynek nagy része Kínától és Indiától származott, holott a klímavédekezésre egyre nagyobb összegeket fordítanak a fejlett országok. Mindez úgy lehetséges, hogy a globális pénzügyi elitet mindez nem érdekli, s épp a szemünk előtt pozicionálja, kreálja újra magát a zöld-lobbi farvizén. Mivel az Európai Parlament meghatározó politikusai nagy cégek jólfizetett lobbistái, ezért mindent el fognak követni, hogy újabb és még újabb eszközök (elektromos-autók, napkollektorok stb.) vásárlására ösztönözzenek a folyamatos károsanyag kibocsátással revolverezve, szégyenítve – csak és kizárólag a profithajhászás érdekében.

Jelentős lapok számolnak be a német atomerőművek leállításának hosszú távú következményeiről, amely atomerőművek teljesen karbonsemlegesek. Az ügy élére a fukusimai és a csernobili baleseteket rémképét szúrták fel, melyek hatására több létesítmény működését is felfüggesztették. Mily érdekes, hogy épp erre az időszakra ütemezték a Csernobili atomerőmű-balesetről szóló kétrészes HBO filmet. Miután a német zöld-lobbi sikeres nyomásgyakorlást hajtott végre, az ország 17 korábbi atomerőművéből csak 6 maradt üzemben. A helyzet viszont nemhogy jobb lett, hanem még rosszabbodott, a németek ugyanis szénerőművekkel pótolták a kiesett energiát. Ennek következtében a sokszorosára nőtt a károsanyag kibocsátásuk, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek a lakosság egészségére nézve.

A nyugati típusú kapitalista társadalmak vezetőinek meg kellene hozniuk a legnépszerűtlenebb intézkedéseket, akár a leváltásuk árán is, a társadalmaknak pedig azt a fajta az áldozathozatalt, ami hatalmas lemondással párosul. Mivel jelen állás szerint tagjai túlontúl elkényelmesedtek és az emberi természetből fakadóan ragaszkodnak a kivívott vívmányaikhoz, az áldozathozatal törvényszerűen a kipusztulás kell legyen.

Ha mégis eljönne időben Savonarola éjszakája, ahol máglyára dobja a civilizációs vívmányaink jelentős részét, akkor elkerülhető lenne, hogy a legelső sorban ülve nézze majd végig önnön tragikus kimúlását...

 

 

91 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://deniro.blog.hu/api/trackback/id/tr4615431956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.01.28. 19:44:42

Kezdtek rájönni, hogy szimpla sales-es duma a klímavédelem?!? :)))
El kell adni a Teslákat mert k@rva sokba került...

Muhammad Balfas 2020.01.28. 19:51:48

Eleve az egész üvegház típusú felmelegedés elmélet igencsak megkérdőjelezhető..

Muhammad Balfas 2020.01.28. 20:00:32

TGM-hibásan-a mai fiatalokat tekinti új aszkétáknak ,akik a klímaváltozás elleni küzdelmükben alapvetően változtatják meg fogyasztási szokásaikat ,életvitelüket. Holott gyakran vizet prédikálnak és bort isznak..Amikor Grétuska az I. osztályon zabálja a banánt ,amit úgy tízezer km-ről szállítanak..Vagy kíváncsi lennék Cseh Katka éves ruhaszámlájára repjegyköltségére

BiG74 Bodri 2020.01.28. 20:37:35

Mi abban az aszkétizmus, hogy nem zabálunk állandóan húst, de azért jól tápláltak vagyunk. Hogy nem repkedünk szerte szét a világban, de nem tudjuk mi van a szomszédos megyékben. Hogy nem rendelünk mindenféle bizbaszt a világ másik feléről.

Willkommenskultur 2020.01.28. 21:01:58

a globalis penzugyi lobbi talalta ki a zoldeket te szerencsetlen

Szalay Miklós 2020.01.28. 21:16:54

Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről. Lásd benne a javasolt megoldási irányvonalat is:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

+ A globalizációról a legfontosabbak:

egyvilag.hu/temakep/098.shtml

+ A piaci rendszer gyakorlati hiányosságai, meglehetős alapossággal:

egyvilag.hu/temakep/087.shtml

Belzebubo 2020.01.28. 21:54:57

Savonarola mint pozitiv példa??? Ezután már csak az következik, hogy a Malleus Maleficarum lesz a Közszolgálati Egyetem új (anti-gender) tankönyve...

]{udarauszkasz 2020.01.28. 22:22:31

A zoldek valamikor egy jarhato utat kinaltak, de mara egy politikai lobbi lett belole. Aszketa elet, persze.
Fejlodjunk vissza, legyunk amishok, stb.
Talan a technologiai fejlettseget kene odaig vinni, hogy aszketizmus nelkul is megferjunk a termeszettel.
A sotetzoldek felfoghatnak mar, hogy a ketto nem zarja ki egymast. Urkutatas, ipart ki a vilagurbe, sot, akar az elelmiszeripar egy reszet is. Fuzios reaktorok, megujulo energiak, a tobbi bolygon atomeromuvek.
A szolgalolany meseje nem kene, hogy valosag legyen. Amish eletszemlelettel tenyleg kihalunk, mint a dinok, mert arrafele nem lesz hova fejlodni. Zsakutca, a tortenelem bebizonyitotta mar. A kinaiak, a perzsak, a kozep amerikai kulturak fejlettebbek voltak, amikor itt a kozepkor tombolt. Itt csillagaszat helyett boszorkanytuzek egtek, tuzijatek helyett agyuk dorogtek, meg a festeszetben is nyomon lehet kovetni az elet tagadasat. Csak a gotika, kesobb a reneszansz hozott fejlodest. Meg lehet nezni egy roman stilusu templom, es mondjuk egy akkori mecset kozott a kulonbseget. Jo, most a muzulmanoknak elment az esze, de a nyugati kultura se volt kulonb, es ha nincs reneszansz, meg cogito ergo sum, akkor mi is ott tartanank, ahol ma pl. Afganisztan. Meg azota is keresztes haboruznank. Talan Kina lenne a csaszarral egyutt az egyeduli nagyhatalom, es rohognenek a feher majmokon ott nyugaton. Nagy szerencseje volt Europanak a tudomanyos attoreseivel, sokan nem is tudjak mennyire. Ertekelni kene ezt, es nem lehuzni a klotyon, csak mert par jol fizetett sotetzold aktivista ezt akarja. Dogmakbol ideologiakbol epp eleg volt mar errefele.

]{udarauszkasz 2020.01.28. 22:24:48

@Muhammad Balfas: a felmelegedes valos dolog, de messze nem olyan dramai problema, mint pl. a rengeteg vegyszer a kornyezetben.

Dan da Man 2020.01.28. 22:27:17

@nemecsekerno_007: Nyilván.

Mert az olaj és gépjármű lobbi nem egybilliószor erősebb, mint Elon Musk.

Humornak szar volt, ha komolyan gondoltad, szomorú...

Muhammad Balfas 2020.01.28. 23:07:24

@]{udarauszkasz: Valós , de nem az ún. üvegházhatású gázok okozzák..

Laborczi Pál 2020.01.28. 23:47:41

Ha jönne is egy ilyen új Savonarola, a csekély önfegyelemmel bíró, azonnali vágykielégítésre hajlamos tömeg azonnal "a civilizációs vívmányaink jelentős része" helyett stílszerűen őt magát dobná a máglyára,.

Nem a civilizációs vívmányainkkal van ugyanis a baj, hanem a mögötte álló ember mentalitásával. Egész pontosan az önzésünkkel és a kényelemszeretetünkkel.

Polányi Károly szerint "a gazdasági rendszert a piac irányítja: ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a társadalom a piac függelékeként működik. Ahelyett, hogy a gazdaság lenne beágyazva a társadalmi viszonyokba, a társadalmi viszonyok vannak beágyazva a gazdasági rendszerbe".

Vagyis napjainkra már a feje tetején áll a rendszer. A kapitalista rendszer, amelyet sokan azonosnak vesznek a piacgazdasággal. Holott ez óriási tévedés!

A kapitalizmus tisztességes magyar neve a tőkegazdaság volna. (Bővebben: okopolitika.hu/49-laborczi-pal-a-kapitalizmus-nem-piacgazdasag)

S ha megkülönböztetjük a kapitalizmust a piacgazdaságtól, akkor igen csak érdekes megfigyeléseket tehetünk és még érdekesebb következtetésekre jutunk.

Pl. arra, hogy a kapitalizmus (=tőkegazdaság) pénzrendszere több mint kiváló erősítője az ember önzésének és kényelemszeretetének.

Mivel pedig az önzés és kényelemszeretet ugyancsak csekély eredménnyel szorítható jogi korlátok közé, a pénzrendszer átalakítása marad az egyetlen lehetőségünk.

A tőkegazdaságban a munkamegosztás értelme nem az, hogy mindenki gazdagodjék, könnyebben boldoguljunk és a közösség rövid és hosszú távú érdeke szerint gazdálkodjunk, hanem a termelést a pénz _kamatozása_ szabja meg. A kamaton keresztül a piac és annak szellemisége szó szerint mindent maga alá gyűr, napjainkra pedig a Földet is bekapni készül. Más szavakkal megszegtük az ősi (mózesi) kamattilalmat, és most nem akarunk szembenézni az egyre súlyosabb következményekkel.

A geselli _piacgazdaság_ fordítva működik: nem a pénz uralkodik, hanem a termeléshez igazítják a piacon forgó pénz mennyiségét. A kamat hozta negatívumok lassanként eltűnnek, eltűnhetnek, a tőkekoncentráció előnyei viszont megmaradnak.

Zárójelben: az eddigiek szellemiségében indítottam egy blogot
(penzeserkolcs.blog.hu/
Örömmel várom az érdeklődőket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.29. 05:48:14

Nincs semmilyen katasztrófa, a természet köszöni, kiválóan érzi magát.

Csak egyes háttérhatalmisták érzik uralmuk csökkenését, ezt élik meg válságként.

A kisember viszont csak nevet.

]{udarauszkasz 2020.01.29. 06:35:25

@Laborczi Pál: nem a kenyelem szeretete a baj, hanem a hatalomvagy. Az onzes is ebbol fakad.

nemecsekerno_007 2020.01.29. 07:34:23

@Dan da Man: Nem csak az erő számít. A Tesla egy kisebb szeletet akar kihasítani az üzletből és ott piacvezető lenni. Persze lehetsz naív...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 07:36:21

@MAXVAL bircaman közíró: "A kisember viszont csak nevet. "

az ausztrál kisember is, meg az amazonasi kisember is, meg a bangladeshi kisember is, meg az indiai kisember is?

ja nem.

csak elmebeteg vagy, már megint.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 07:39:12

@]{udarauszkasz: "A zoldek valamikor egy jarhato utat kinaltak, de mara egy politikai lobbi lett belole. Aszketa elet, persze.
Fejlodjunk vissza, legyunk amishok, stb.
Talan a technologiai fejlettseget kene odaig vinni, hogy aszketizmus nelkul is megferjunk a termeszettel."

A zöldek jelentős része ezt akarja. És jelenleg ez az átalakulás is folyik. Neked fingod nincs a zöldekről, egy kicsi csoport alapján általánosítasz, a nagyobb részüket nem is látod, pedig az orrod előtt vannak a hírekben, de hát mi a faszomnak tájékozódnál, amikor anélkül is tudsz hülyeségeket írni, ugye?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 07:41:03

@Muhammad Balfas: a náci Fidiótától mit is vártunk mást, mint lapos Föld elméletet?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 07:42:19

@nemecsekerno_007: költözz Bangladeshbe! Megérdemled, te kis pszichopata patkány!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 07:50:30

@BiG74 Bodri: azok a fajtársaid, "akik" nem akartak bizbaszt, nem akartak utazni, sohanem másztak le a fáról, azt ették, ami a fán nőtt. ma is ott vannak Afrikában. csimpánzoknak hívják őket, költözz vissza hozzájuk, te homo sapiensnek genetikai selejt vagy!

mi meg megoldjuk a bizbaszt és az utazást zöld technológiával

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.01.29. 07:52:00

értelmes ember akkor tudta h faszsag az atomeromuveket leallitani, amikor az index ajuldozott azon micsoda fantasztikus ugyek ezek kérem....
nylmjatok a hujeseget, total el is hiszitek, majd egy minuszos hirben bejelentik...bocsika tevedtunk....jelzem, most is tévedtek. kb mint amikor a szivoszalakat tettetek meg az armageddon okának. soha egy bator javaslat nincs.
kamatmentes gazdasag?
a gdp hasznalatanak leveltasa?
esetleg a reklámok koltsegenek elszamolasanak megtiltasa, helyette a fejlesztes tamogatasa adókedvezményekkel?
bankok spekulacioiank betiltasa?
tozsdeszoftverek kivezetése?
aaa semmi bmeg. jarjunk gyalog, hallgassunk TGMet..
koszke

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 07:53:05

nem értem a postert. a globális felmelegedés itt van, jönni fog. de már dolgozunk rajta. lesz belőle némi baj, de kipusztulni nem fog az emberiség. zöld technológiákkal meg fogjuk oldani.

se ítéletnep nem lesz, se az nem igaz, hogy az egész semmiség. csak a szokásos jelensélgek a homo sapiens fejlődése során: vannak problémák, és meg szoktuk oldani őket.

azt se értem, hogy a posternek az is baj, ha a pénz az olaj mögé áll, meg az is, ha a zöldek mögé. akkor mi a faszomat akar a poster, döntse már el!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.01.29. 07:53:42

egyebkent nem a civizacio vivmanyait kellene maglyara dobni, hanem azt a par ezer embert akik a valsagot okozzak.
ja azt nem lehet, mert az holokauszt lenne...ertem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 07:54:25

@FILTOL: értelmes ember tudja, hogy az atomerőműveket hagyni kipusztulni értelmes dolog. te egy Fidiota fasz vagy.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.01.29. 08:00:01

@math0: ertelmes ember tudja, hogy az acelolvaszto kemence, meg az audi gyár nem 220V on uzemel, 6 apmeren. es ejszaka is megy, es szelcsendben is kene olvasztani.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2020.01.29. 08:57:38

Szerintem teljes marhaság lenne kidobni az eddigi vívmányokat. Az idiotizmusig menő pazarlás mellett (amit valójában abba kéne hagyni) nagyon sok mindent elért az emberiség. A társadalmi felépítésen alapvetően kéne változtatni, de több ezer év eredményeit miért dobnánk ki?

A kommentsor elején meg tobzódik a hülyeség, vicces lenne, ha nem egy bolygón élnénk :S

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 08:59:27

@FILTOL: figyusz, te mongolidióta!

1) az ipar nagyon energia-igényes részeit kitelepítik oda, ahol van olcsó energia. ez NEM Németország, és NEM Magyarország, tehát kurva mindegy. Németországból ezen ipar nagy része már rég kiment

2) az Audi gyár közel sem üzemel éjszaka, vagy alig.

3) vannak intelligens megoldások arra, hogy energia-igényes folyamatokat egy gyár akkor csináljon, amikor van sok olcsó energia, például nap vagy szél. az áram árával egyébként erre lehet kénszeríteni a gyárakat, és alkalmazkodnak.

erről az olyan Fidióta fasz, mint te, mit sem tud

4) lehet napenergiával acélt olvasztani

azért vagy atomköcsög, mert sötét, tudatlan és idióta selejt vagy. mint a többi.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2020.01.29. 09:01:00

@math0: Mondjuk azt, hogy ne pénz-profit alapon működjön a világ.
Az atomerőmű meg sokkal értelmesebb energiaforrás, mint a szenesek. Azt kellene belátni, hogy alaperőművekre szükség van a megújulók mellé, és jobb, ha az nem pöfög ki CO2-t meg sok egyebet.
Az más kérdés, hogy Paks2-t én sem az oroszokkal építtetném, pláne nem ilyen hitelkonstrukcióban, de nem vagyok mindenfajta atomerőmű ellen.

GyMasa 2020.01.29. 09:41:02

@math0:
1) az ipar nagyon energia-igényes részeit kitelepítik oda, ahol van olcsó energia. ez NEM Németország, és NEM Magyarország, tehát kurva mindegy. Németországból ezen ipar nagy része már rég kiment

1.a, Az olcsó energia=szennyező energia, tehát amit mondasz, az nem oldott meg semmit, csak kiszervezte a szennyező tevékenységeket egy harmadik orsázágba, ahol:
- Valószínűleg sokkal környezetszennyzőbb az energiamix, mint Németországban volt
- Plusz szállíthatod plusz, szintén erősen szennyező energia segítségével a világ másik feléről (legalább a készterméket) Németországba
Tehát egy álszent viselkedésnek tapsikolsz itt, ami tulajdonképpen még ront is a környezetvédelem helyzetén, te szerencsétlen.
Ja, és akkor az előbb belinkelt "német CO2 csökkenési" grafikonod sem ér lófaszt sem, mert tulajdonképpen akkor a németek egyszerűen exportáják csak a CO2 kibocsátásukat.

2) az Audi gyár közel sem üzemel éjszaka, vagy alig.
Ja, mer' az AUDI gyár az egy Ó-RI-JÁ-SI vaskohó, ugye?

3) vannak intelligens megoldások arra, hogy energia-igényes folyamatokat egy gyár akkor csináljon, amikor van sok olcsó energia, például nap vagy szél.

Ja, meg vannak OLYAN energiaigényes folyamatok is, amiket nem tudsz csak úgy kényed-kedved szerint szüneteltetni véletlenszerűen a munkanap idejének 60-90%-ában, mert mondjuk ha a kohóba beleszilárdul az acél, akkor azt újra fel kell fűteni, hogy ki tudd önteni.

" az áram árával egyébként erre lehet kénszeríteni a gyárakat, és alkalmazkodnak."
Pontosan!
- Kiszervezik az egészet valahová, ahol értelmes szabályok vannak
- Csinálnak maguknak egy saját erőművet, és leszarják az "áram árát", azt' akkor majd jól lehet őket "kénszeríteni"

4) lehet napenergiával acélt olvasztani
ELVILEG lehet.
Meg otthon, hobbiszinten is lehet.
De erre alapozni nehézipart, nos az jelenleg nem egy bevett szokás.
Vajon miért van ez így?

Égezetül lenne egy olyan kérdésen/kérésem, hogyha esetleg reagálsz erre a hozzászólásra, meg tudnád-e tenni, hogy kihagyod majd belőle a szokásos állandó jelzőidet (fidióta,atombuzi, stb), és megpróbálsz a változatosság kedvéért mondjuk normálisan érvelni, vagy ehhez már nálad túl késő van?

]{udarauszkasz 2020.01.29. 10:06:19

@math0: a baj csak az, hogy ennek a kicsi csoportnak van befolyasa. Tudom, milyenek a normalis zoldek, csak ok, hiaba tobbseg, nem rugnak labdaba.

Muhammad Balfas 2020.01.29. 10:38:58

@math0:

magyarnarancs.hu/tudomany/nem-a-szenlobbi-ugynoke-78989

" Szakszerűen szólva, a légkör hosszúhullámú átlátszósága, opacitása, infravörös optikai mélysége - amelyek valamennyien a köznapian üvegházhatásnak, avagy "hőcsapda-hatásnak" nevezett jelenség szakmai mérőszámai - a földi rendszerben egy hosszú távú, stacionárius, elméletileg is levezethető konstans érték körül ingadozik, melyet nem lehet a légkör üvegházhatású gázainak hozzáadásával vagy kivonásával szabadon változtatni. Miskolczi levezette ezt a konstanst, és megmutatta, hogy a földi légkör tényleges üvegházhatása valóban egyenlő ezzel. A projektemben sikerült igazolni mind az elméleti levezetést, mind pedig - független adatbázisokon - a valós adatokkal való egyezést. A konklúzió hétköznapian szólva: a jelenlegi globális felmelegedés NEM ÜVEGHÁZ-MELEGEDÉS."

nemecsekerno_007 2020.01.29. 10:45:59

@GyMasa: Korrekt. Egész türelmes vagy math0-val :)

nemecsekerno_007 2020.01.29. 10:51:53

@FILTOL: Jaja, teljesen igazad van. Semmi komolyabb intézkedés nincs mert nyílván nem érdeke a leggazdagabb 10%-nak.
Mondjuk el lehetne engedni államadósságot v. annak egy részét ha az adott ország azt a pénzt megújuló energiára és/vagy egyéb környezetkímélő technológiára költi...

nemecsekerno_007 2020.01.29. 10:55:25

@math0: Nagyon veszélyes mikor a tudás naivitással és tahósággal párosul mint a te esetedben. Nem baj ha valakinek olyan érzelmi intelligenciája van mint egy bádogvödörnek, csak nem kéne reklámozni...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 13:15:37

@FILTOL: persze, nyuszókám, és ezt az acélt mindenképpen Győrben, a gyár mellett, éjjel kell frissen sütni, mert másnapra már meglomlik.

mondom, ti sült idióták vagytok, ezért vagytok atombuzik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 13:18:50

@ColT: "ne pénz-profit alapon működjön a világ."

a munkáspárt támogatottsága kb 1%:

" Azt kellene belátni, hogy alaperőművekre szükség van"

senkinek nincs szüjksége kikapcsolhatatlan erőművekre, te idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 13:26:12

@GyMasa:

" olcsó energia=szennyező energia"

a vízenergia mindig is olcsóbb volt, ma meg már a nap és szél olcsó energia. az atom nem olcsóbb.

konkrét adatok itt:

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

"2) az Audi gyár közel sem üzemel éjszaka, vagy alig.
Ja, mer' az AUDI gyár az egy Ó-RI-JÁ-SI vaskohó, ugye?"

az atombuzi kollégád kötötte össze a kettőt, nem én. üssétek szét egymást az udvaron, legalább 2 hülyével kevesebb lesz!

"vannak OLYAN energiaigényes folyamatok is, amiket nem tudsz csak úgy kényed-kedved szerint szüneteltetni"

szerintem nincsenek. az acélgyártás például pont egészen rugalmasan ütemezhető.

" a kohóba beleszilárdul az acél, akkor azt újra fel kell fűteni, hogy ki tudd önteni."

az időjárást ma már meg lehet jósolni 3 napra elég pontosan ehhez a use case-hez.

"- Csinálnak maguknak egy saját erőművet"

mint például ez, te idióta?

grist.org/article/this-company-wants-to-make-steel-and-cement-with-solar-power-heres-how/

"4) lehet napenergiával acélt olvasztani
ELVILEG lehet."

GYAKORLATILAG LEHET.

www.cnbc.com/2019/12/07/first-us-steel-plants-powered-by-wind-solar-energy-are-coming.html

btw. Paks II elvileg majd épül, gyakorlatilag a konyhájára van engedély.

"Égezetül lenne egy olyan kérdésen/kérésem, hogyha esetleg reagálsz erre a hozzászólásra, meg tudnád-e tenni, hogy kihagyod majd belőle a szokásos állandó jelzőidet (fidióta,atombuzi, stb), és megpróbálsz a változatosság kedvéért mondjuk normálisan érvelni, vagy ehhez már nálad túl késő van?"

egyszerűbben lekerülhetnéd ezeket a jelzőket, ha nem lennél tudatlan, sötét idióta, vagy kussolnál. de ha hozzám szólsz, és tudatlan vagy meg idióta, akkor ennek ez a következménye. tudod előre, a te döntésed.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 13:27:34

@]{udarauszkasz: "ennek a kicsi csoportnak van befolyasa"

honnan a faszomból veszel ilyen hülyeségeket? Mi erre a halvány lila bizonyíték, te kis paranoiás?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 13:29:08

@Muhammad Balfas: ez az új Egely György? egy elmebeteg a tudományus konszenzus ellen?! btw. hogyhogy a szén és olajlobbi ezt még nem nyomta keresztül, ha ez olyan nagy igazság?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 13:29:47

@nemecsekerno_007: Nagyon veszélyes mikor a tudás naivitással és tahósággal párosul mint a te esetedben. Nem baj ha valakinek olyan érzelmi intelligenciája van mint egy bádogvödörnek, csak nem kéne reklámozni!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 13:33:24

@nemecsekerno_007: @GyMasa: @FILTOL:

művelődjetek, kis atombuzi parasztok! az, hogy középkori dogmákat fostok ide, mindenféle igazolás nélkül, az nem érv.

www.researchgate.net/publication/313025377_Roadmap_of_Integrated_Intelligent_Manufacturing_in_Steel_Industry

]{udarauszkasz 2020.01.29. 13:43:28

@math0: a torvenyek a bizonyitek ra. Amit a zoldek hoztak Nemetorszagban, Agenda 2010 Schroeder alatt, vagy amiket beharangoztak Ausztriaban. Uj adok az uzemanyagra, az ingazok tamogatasanak "okologizalasa" mind mind olyan dolgok, amelyekkel kiveszik a kisemberek kezebol a penzt. A villanyautokat tamogatjak, de a magamfajtanak pl baromira mindegy, hogy a Tesla 90000 euroba fog kerulni, vagy 85000be.
Utanaerdeklodtem, a biztositas ugyanolyan draga, az ado van elengedve, de az nemsok. A NoVA (Normverbrauchsabgabe) is el van engedve, de az csak elso forgalomba helyezeskor el.
Majd ha ugy tamogatja a kormany az autokat, hogy az E-Golf ugyanannyiba kerul, mint az uj 1.9tdi, vagy benzines, akkor majd elhiszem, hogy tenyleg tamogatjak a kornyezervedelmet.
En reszemrol tamogatnam. Ha rajtam mulna lenne villanyos autom, korszeru futesem, meg csomo napelem, 10kW a teton(elferne, es a haz fekvese is idealis)
csak sajnos nem rajtam mulik, mert nem futja ra.

nemecsekerno_007 2020.01.29. 13:54:07

@math0: Átoperáltak papagálynak :)))))

GyMasa 2020.01.29. 14:01:25

@nemecsekerno_007:
Az a titok. hog yáltalában simán csak átugrom a hozzászólásait.
Teljes időpocsékolás elolvasni őket.
Csak nagy ritkán teszek vele kivételt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 14:04:07

@]{udarauszkasz: ezek olyan kérdések, hogy 2 ember a kocsmában elvitázgathat azon, hogy így jobb-e 1 centivel, vagy úgy jobb. ha szerinted ez sötétzöld, akkor te sötét-idióta vagy.

a német kormány egyébként MINDEN elektroautót fix, 4000 eurós támogatással támogatja. ez egy Renault Zou esetén sokkal nagyobb százalékos támogatás, mint egy Tesla esetén. Zoéból és i3-ból többet adnak el, mint Teslából.

www.bmu.de/themen/luft-laerm-verkehr/verkehr/elektromobilitaet/bmu-foerderprogramm/massnahmenpaket-der-bundesregierung/

de.statista.com/statistik/daten/studie/224041/umfrage/neuzulassungen-von-elektroautos-nach-marke-modellreihe/

azért vagy anti-zöld, mert idióta, tudatlan fasz vagy.

Laborczi Pál 2020.01.29. 14:13:31

@FILTOL: "ja azt nem lehet, mert az holokauszt lenne...ertem. "

Nem érted!

A közfelfogás itt is, mint nagyon sok esetben, óriási tévedés.

Ha el is tudnád kergetni az összes zsidót a bankokból és eszkimót vagy hottentottát ültetnél a helyükre, néhány nemzedék múlva ők is ráéreznének a könnyen szerzett pénz és hatalom ízére. És a szekér ugyanúgy robogna tovább. Mivégre akkor, ha burkoltan is, zsidó háttérhatalomról ájvékolnod?

A Mammonistenség közmegegyezésnek, sőt köztiszteletnek örvendve uralkodik, csinálhat bárki bármit, mondhat bárki bármit, előbb-utóbb mindenképp az ő akarata érvényesül, miközben esélyegyenlőségről és demokráciáról szól a dal. A „világ urának”, vagyis nekünk, _kisbefektetőknek_ és nagybefektetőknek egyaránt csakis a profit számít. Mert a pénzt és a mögötte álló embert nem érdekli a népek, társadalmak változatossága, múltja, jövője és egyáltalán semmilyen emberi tényező, ami nem a profitot élteti. Vagyis amíg „reálértéken” több pénzt kapok vissza, mint amennyit befektettem, minden rendben – ez a ma közfelfogás! Messze nem véletlenül beszél Bogár László „elkufárosodott” életszemléletről. Az emberi tömegek ösztönkésztetéseinek egyre gátlástalanabb kiszolgálása is csupán a profitot szolgálja. A következmények már most is tragikusak, és még inkább azok lesznek, miközben kormányzati, intézményi, vállalati-vállalkozói – beleértve a multikat is – és magánemberi szinten is szinte minden erő ezen beteg rendszer stabilitásának a fönntartásért küzd.

Tipikus csapdahelyzet.

A mai pénzrendszernek _mindannyian_ játékosai, egyben elszenvedői vagyunk. Legföljebb a kispénzű ember kissé, a nagypénzű ember pedig nagymértékben működteti azt a _hálózatot_, amelynek előnyét mindenki élvezni szeretné, a hátrányaival, az egyre súlyosabb következményeivel pedig nem akarunk szembenézni.

Ezen csapdahelyzet föloldásának egyetlen lehetőségét Silvio Gesell pénzelméletének megismerésében és mielőbbi bevezetésében látom, még pedig azért, mert ez az elmélet a mai pénzrendszernek éppen az emberi gyarlóságot _erősítő_ jellegét szünteti meg.

Véleményem szerint minden más harc szélmalomharc a Mammonistenség hatalmával szemben.

A mégoly burkolt antiszemitizmus pedg végképp értelmetlen és céltalan. A féligazságok már csak ilyenek...

Érted már?

:-)

(penzeserkolcs.blog.hu)

GyMasa 2020.01.29. 14:26:36

@math0:
"a vízenergia mindig is olcsóbb volt, ma meg már a nap és szél olcsó energia."
Azt mennyi vízenergia van a távolkeleti olcsó gyártóországok energiamixében, te szerencsétlen?

" az atom nem olcsóbb."
Egy szót sem szóltam az atomról, te nyomorult.

"konkrét adatok itt:"
ugye nem megint a saját blogodra hivatkozol?
Merugye, azt már megbeszéltük, hogy az ciki.

"2) az Audi gyár közel sem üzemel éjszaka, vagy alig.
Ja, mer' az AUDI gyár az egy Ó-RI-JÁ-SI vaskohó, ugye?"

"az atombuzi kollégád kötötte össze a kettőt, nem én. "
Nem, neked sajnos nem sikerült ez a mutatvány. Hoztál egy teljesen irreleváns példát arra, amit írt, és abból próbáltál meg szalmabábot csinálni.
Nem sikerült. Van ez így.

"üssétek szét egymást az udvaron, legalább 2 hülyével kevesebb lesz!"
Te most miről beszélsz?
Vagy a te köreidben ez az elfogadott vitamód?
"szerintem nincsenek. az acélgyártás például pont egészen rugalmasan ütemezhető."
Tényleg?
Simán ott lehet hagyni a kemencét akár hetekre a beleszilárdult acélt?
Te most ezt tényleg komolyan mondod???
Láttél te már gyárat belülről?

"az időjárást ma már meg lehet jósolni 3 napra elég pontosan ehhez a use case-hez."
Te mit szívsz?
Jó lenne tudni, mert azt szeretném nagy ívben elkerülni!

"mint például ez, te idióta?

Nem, éppen nem!
A példád már megint sántít:
- Ez a cucc egy kísérleti valami.
Csak a vicc kedvéért itt van egy kép egy IGAZI acélgyárról:
www.alamy.com/steelworks-with-blast-furnaces-schwelgern-1-and-2-thyssenkrupp-steel-europe-hamborn-duisburg-north-rhine-westphalia-germany-image228065874.html
Hasonlítsd össze, hogy melyiket tartod képesnek arra, hogy abból versenyképes árú, állandó, jó minőségű és elegendő acél jöjjön ki.
- Az egész Kaliforniában a SIVATAGBAN van.
Tudod, ami élebbre van nálunk (eleve több a napsütéses órák száma, kisebb az eltérés a téli-nyári napsütés mennyisége között.
Ezen felül a sivatagban nincs időjárás, azaz sem felhősödni, sem esni nem fog, tél sincs, meg pl. köd sem.
Na, ezek közül Dunaújvárosban mennyi van meg?

"4) lehet napenergiával acélt olvasztani
ELVILEG lehet."

GYAKORLATILAG LEHET.
Tényleg?
Ipari mértékben, állandó minőségben, és olcsón?
Akkor vajon miért nemcsak napfűtésű acélgyárak vannak a világon?
Mert azok a csúnya, gonosz tőkések tudod, nem direkt a Föld elpusztítása miatt nem napenergiával készítenek acélt, ám!
Ha az lenne az olcsóbb, akkor semmi perc alatt át is állt volna már rá minden acélgyár!

"btw. Paks II elvileg majd épül, gyakorlatilag a konyhájára van engedély."
Már megint olyanokat hallucinálsz, amit egy szóval sem említettem.

"Égezetül lenne egy olyan kérdésen/kérésem, hogyha esetleg reagálsz erre a hozzászólásra, meg tudnád-e tenni, hogy kihagyod majd belőle a szokásos állandó jelzőidet (fidióta,atombuzi, stb), és megpróbálsz a változatosság kedvéért mondjuk normálisan érvelni, vagy ehhez már nálad túl késő van?"

egyszerűbben lekerülhetnéd ezeket a jelzőket, ha nem lennél tudatlan, sötét idióta, vagy kussolnál.
Jaaaaaaaaa, értem, tehát nem.
Ha nem értek veled egyet, akkor kuss a nevem?
Semmi érdemi vita, vagy ilyenek?
Mondjuk túlságosan meglepett nem vagyok, mert stabilan hozod ezt a (ugyan elég alacsony, de roppant kiszámítható) színvonalat.

" de ha hozzám szólsz, és tudatlan vagy meg idióta, akkor ennek ez a következménye. "
Ahogy látom, a "hozzád szólás"-nál elakad a parsered, mert gondolkodás nélkül vagy ilyen fax mindenkivel.
"tudod előre, a te döntésed. "
Persze, hogy tudtam, ismelek már.
A magad módján azért szórakoztató is vagy :-)
No, mindegy is, fröcsögj csak tovább!
Én megyek élni az életemet.

]{udarauszkasz 2020.01.29. 14:32:12

@math0:
1. Soha nem voltam antizold.
2. Soha nem tudatlan faszoztam le mast azert, mert mas velemenyen volt.
3. A zoldnek sok arnyalata van, de te ugyis szinvak vagy, mint a botsaska, csak feketet es feheret latsz.
4. A 4000 euro lepkefingos bubanat a 20-30e eurohoz kepest, amibe mondjuk egy hasznalt e-golf kerul.
5. Ha valaki, akkor en biztosan okkal lehetek zold(nem antizold). Te nem voltal ott, amikor a totok szetkurtak a Szigetkozt a vizeromuvukkel, en ott nottem fel, es lattam kiszaradni az egeszet. Azota se a regi, egy csomo faj, pillangok, minden eltunt a banatba.
Te nem latod, milyen retkes a levego Becs delnyugati reszen. Te meg nem voltal kiuteses az esotol, ami itt esik, nem kapargattad a kocsidrol a rakergesedett tokomtudja milyen szennyezest.
Na, ezert vagyok zold. De attol meg nem ulok fel mindenfele ideologianak, hogy legyunk aszketak, meg amishok, meg tagadjunk meg minden elvezetet az eletben.
A tori ismetli onmagat, en ezzel befejeztem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 16:08:53

@GyMasa: "Azt mennyi vízenergia van a távolkeleti olcsó gyártóországok energiamixében, te szerencsétlen?"

sok országban van vízenergia. a kérdés annyi volt, hogy van-e megoldás. van. szélre, napra nem is reagáltál, te kis elmebeteg pszichopata!

"ugye nem megint a saját blogodra hivatkozol?
Merugye, azt már megbeszéltük, hogy az ciki."

már megbeszéltük, faszfejkém, hogy a blogomon összegyűjtöttem egy csomó hivatkozást, ezeket nem fogom neked átmásolgatni, csak azért, mert te egy diszlexiás selejt vagy.

"Hoztál egy teljesen irreleváns példát"

még egyszer. az Audit az atombuzi elvtársad hozta fel, ha bajod van vele, kimentek az udvarra, összeveritek egymást, oszt két hülyével kevesebb, máris ugrik egyet Magyarország átlag IQ-ja.

"Vagy a te köreidben ez az elfogadott vitamód?"

nem ez általában a Fidióták vitamódja. ők szokták ezt ajánlani.

"Simán ott lehet hagyni a kemencét akár hetekre a beleszilárdult acélt?"

csak az olyan idióták, mint te indítják be a kemencét tervezés nélkül, spontán módon, mert most éppen rájuk jött az öt perc. egy gyárban jó esetben ezt előre tervezik.

az időjárást ma már meg lehet jósolni 3 napra elég pontosan ehhez a use case-hez.

"- Ez a cucc egy kísérleti valami."

Paks II meg egyelőre semmi.

"Na, ezek közül Dunaújvárosban mennyi van meg?"

miért pont Dunaújvárosban kéne acélt gyártani, te kis Rákoksista köcsög?!

"Ipari mértékben, állandó minőségben, és olcsón?"

igen.

"Akkor vajon miért nemcsak napfűtésű acélgyárak vannak a világon?"

80-as IQ-s probléma. a megoldás: mert korábban nem lehetett.

"Ha az lenne az olcsóbb, akkor semmi perc alatt át is állt volna már rá minden acélgyár!"

Tényleg? Tehát szerinted egy perc alatt átáll a világ acélgyártása egy új technológiára. Láttál te már gyárat közelről, te kis mongolidióta?!

""btw. Paks II elvileg majd épül, gyakorlatilag a konyhájára van engedély."
Már megint olyanokat hallucinálsz, amit egy szóval sem említettem."

ja, hogy nem zavar a kettős mérce, hogy Paks II egyelőre csak egy terv, ami még csak nem is kísérleti.

"egyszerűbben lekerülhetnéd ezeket a jelzőket"

egyszerűen lehetnél nem hülye, vagy kussolhatnál. de ha makacsul hülye vagy, akkor én meg ragaszkodok a jelzőkhöz. mert megérdemled.

"gondolkodás nélkül vagy ilyen fax mindenkivel."

nem mindenkivel, de sajnos sok itt az olyan nagypofájú mongolidióta, mint te. a blog már csak ilyen, vonzza az olyan selejteket, mint te.

"Persze, hogy tudtam, ismelek már."

akkor ezt főzted, egyed is meg!

azért vagy atombuzi, mert tudatlan, sötét kis selejt vagy, akárcsak a többi.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 16:16:22

@]{udarauszkasz:

"2. Soha nem tudatlan faszoztam le mast azert, mert mas velemenyen volt."

egészségedre. attól ugye nekem még nem kell téged utánozni?

"3. A zoldnek sok arnyalata van, de te ugyis szinvak vagy, mint a botsaska, csak feketet es feheret latsz."

úgy látom, azért más jelzőkkel keményen ütöd azokat, akiknek érveik vannak ellened.

"4. A 4000 euro lepkefingos bubanat a 20-30e eurohoz kepest, amibe mondjuk egy hasznalt e-golf kerul."

A) látom, te egy semmirekellő, ingyenélő fasz vagy, aki ingyen akar e-autót. de ez mire érv, mit akarsz ezzel mondani azon kívül, hogy egy ingyenélő fasz vagy?!
B) azzal, hogy ingyen akarsz elektromos kocsit, itt te vagy a sötétzöld. ne hisztizz a sötétzöldek ellen!

"Na, ezert vagyok zold. De attol meg nem ulok fel mindenfele ideologianak, hogy legyunk aszketak, meg amishok, meg tagadjunk meg minden elvezetet az eletben."

ja, látom, te nem aszkéta sötétzöld, hanem ingyenélő sötétzöld, te nem akarsz fizetni a környezetvédelemért, a kormánytól követeled az EXTRÉM faszságodat. a másik fajta extrém sötétzöld legalább nem egy olyan önző, ingyenélő fasz, mint te.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 16:18:18

@]{udarauszkasz: "2. Soha nem tudatlan faszoztam le mast azert, mert mas velemenyen volt.
3. A zoldnek sok arnyalata van, de te ugyis szinvak vagy, mint a botsaska,"

te nem faszozol, hanem botsáskázol, színvakozol. de sipítasz ezerrel, te kis kétszínű, álszent fasz!

Muhammad Balfas 2020.01.29. 21:04:56

@math0: Zágoni az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetének munkatársa, te kis dogmatikus..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.29. 21:33:47

@Muhammad Balfas: ettől még egyetlen őrült a tudományos konszenzussal szemben. mit nem fogtál fel ebből, te húgyagyú elmebeteg?!

Muhammad Balfas 2020.01.30. 09:31:40

@math0: Azt hívják dogmatikus gondolkodásmódnak, amit előadsz..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.30. 09:37:01

@Muhammad Balfas: nem. a tudományos konszenzus elfogadása nem dogmatikus gondolkodás. egy őrült véleményének elfogadása a tudományos konszenzus ellenében, az elmebetegség.

nem tudtál arra válaszolni, hogy az hogy lehet, hogy az olaj és szén lobbi, a Mol, a klímaváltozást tagadó Fideszes slepp, nem karolja fel a kis őrült elmebetegedet, ha igaza van, meg még munkatárs is?

szánalmasan vergődsz, te kis selejt!

Muhammad Balfas 2020.01.30. 15:30:10

@math0: Kizárólag azért nevezed őrült véleménynek , mert nem egyezik az általad képviselttel. Mégcsak elgondolkodni sem vagy hajlandó rajta, mert egy dogmatikus gondolkodású fasz vagy.
Miskolczi Ferenc korábban a Nasanál és a modenai éghajlatkutató intézetben dolgozott. Néhány éve az MTA vizsgálat alá vonta munkáját és nem talált benne hibát. Az is sokat mondó, hogy a mainstream üvegház felmelegedés elmélet hívei mélyen kussolnak. Senki nem áll ki közülük és nem magyarázza el, hogy szerinte miért nem állnak Miskolczi tételei. Ez a tény pedig igencsak sokat mondó.. Hol a CEU? Hol van Ürge Vorshatz??

"nem tudtál arra válaszolni, hogy az hogy lehet, hogy az olaj és szén lobbi"

Kisfiú, a szén meg az olajlobbi már rég benne van a megújuló bizniszben..

Muhammad Balfas 2020.01.30. 15:32:23

@math0: "klímaváltozást tagadó Fideszes slepp" Hát ez kurvára mellé ment a jelenlegi kormányerők éppúgy a CO2 szint csökkentése mellett törnek lándzsát.Egyáltalán nem tagadják a mainstream felfogást..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.30. 15:42:04

@Muhammad Balfas: figyusz, te elmebeteg, Daniken, Egely, uri Geller, és mások esetében unos untalanig hallottuk ugyenezt a szöveget. miért kellene nekem az N+1. hülyével leállni ugyanarra az elmebeteg meccsre?!

én azt állítom, hogy 1 ember őrült, te azt állítod, hogy sok száz, ezer tudós őrült. ab ovo, mennyi a valószínűsége, hogy neked van igazad?

pontosan, sokat mond az illető őrültségéről, hogy senki nem áll ki ellene a tudományban. a tudósokat meg szokták tudni azok a tudósok, akiknek erős érveik vannak.

és arra se tudtál válaszolni, hogy az olaj, a szénlobbi, és a Fideszes slepp miért nem karolja fel.

mindenki szembe megy az autópályán,. mi, te elmebeteg?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.01.30. 15:48:40

@Muhammad Balfas: "Egyáltalán nem tagadják a mainstream felfogást."

nézz körül egy kicsit a 888-on, te kis idióta! az Orbánqrmány is eléggé ellenállt a mainstreamnek, mostanában kezdenek hozzáigazodni, mert rájöttek, hogy Mészáros napelemet is tud lopni.

Muhammad Balfas 2020.02.01. 12:16:44

@math0: Az ő állításaikat nem vonta vizsgálat alá az MTA, míg Miskolcziét igen, és nem talált hibát benne..Te az MTA-val is vitatkozol, nemcsak velem.

Azt egyébként hogy magyaráznád, hogy 1940-1970 között nem nőtt a földi átlaghőmérséklet, miközben a CO2 kibocsátás meg igencsak nőtt?

"nézz körül egy kicsit a 888-on, te kis idióta! az Orbánqrmány is eléggé ellenállt a mainstreamnek"

A Fidesz vezető politikusai rendszeresen a CO2 kibocsátás csökkentése ellen foglalnak állást, de pl. Ferenczy Orsolya fizikus is, aki rendszeresen szerepel a Hírt TV műsoraiban, mint kormányközeli értelmiségi..

Muhammad Balfas 2020.02.01. 12:17:39

@Muhammad Balfas: Helyesen : CO2 szint csökkentése mellett foglalnak állást..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.01. 12:40:29

@Muhammad Balfas: "Te az MTA-val is vitatkozol"

HAZUDSZ. az MTA-val te vitatkozol.

"MTA: A tudomány álláspontja szerint emberi eredetű a globális felmelegedés "

qubit.hu/2019/09/24/mta-a-tudomany-allaspontja-szerint-emberi-eredetu-a-globalis-felmelegedes

"Azt egyébként hogy magyaráznád, hogy 1940-1970 között nem nőtt a földi átlaghőmérséklet, miközben a CO2 kibocsátás meg igencsak nőtt?"

"A Fidesz vezető politikusai rendszeresen ..."

1) hivatkozás nincs
2) SLEPPRŐL beszéltem

sose hivatkozol, te kis pszichopata mongolidióta, csak hazudsz, és mellébeszélsz!

Muhammad Balfas 2020.02.03. 12:18:06

@math0:

Seggfejkém, Zágoni az MTA részéről bírálta Miskolczi dolgozatát egy projekt keretében, és nem talált benne hibát.Ezzel a vizsgálattal próbálsz vitatkozni..Amit belinkeltél az egy általános, senki által nem jegyzett propagandisztikus bejelentés..

Közismert tény, hogy 1940-1970 között nem nőtt a földi átlaghőmérséklet, de itt van:

www.antalffy-tibor.hu/kepek/~LWF0277.JPG

"SLEPPRŐL beszéltem"

Vagyis elismered, hogy a Fidesz vezető politikusai ,és egy Fidesz közeli fizikus , önkormányzati képviselő nem tagadják a jelenleg mainstreamnek tekinthető üvegház-felmelegedés elméletet..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.03. 18:14:18

@Muhammad Balfas: kis mongolidióta, linket nem hoztál, én linkeltem az MTA hivatalos álláspontját, amely egyébként is nagyobb relevanciájó, és te elfogadod.

NE VITATKOZZ AZ MTA ELLENÉBEN!

"MTA: A tudomány álláspontja szerint emberi eredetű a globális felmelegedés "

qubit.hu/2019/09/24/mta-a-tudomany-allaspontja-szerint-emberi-eredetu-a-globalis-felmelegedes

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.03. 18:17:58

@Muhammad Balfas: A Fidesz vezetői nagy szarban vannak, mert a zöldek az ellenzékben vannak, és onnan őket nem lehet kirobbantani. tehát szeretnék ők tagadni a globális felmelegedés elfogadott elméletét, de azt is tudják, hogy ezzel nagyon kisebbségbe kerülnének, az EU-ban még jobban marginalizálódnának, és totál hülyének néznék őket, valahol azt is érzik, hogy jogosan.

ezért a sleppnek adták ki az klímatagadós irányt, de hivatalosan ingadoznak. meg ugye arra is rájöttek, hogy a napelemkből is mekkorát tud lopni a Mészáros.

Muhammad Balfas 2020.02.05. 13:28:26

@math0: A lényeg, hogy magyar kormány hivatalos álláspontja elfogadja a mainstream álláspontot globális felmelegedés ügyben.

"linket nem hoztál, én linkeltem az MTA hivatalos álláspontját"

Én meg linkeltem Zágoni Jánossal ,az MTA Geofizikai és Geodéziai intézetének munkatársával készült interjút. Amely intézet a hivatalos vizsgálatot lefolytatta Miskolczi dolgozatával kapcsolatban , és helyesnek találta.
Úgy látszik , hogy az MTA túlbuzgó pr-osai saját intézeteik eredményeivel nincsenek tisztában. Szégyen..

1940-1970 között miért nem nőtt a földi átlaghőmérséklet? Erről elfelejtettél nyilatkozni.. :)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.06. 07:21:23

@Muhammad Balfas: "1940-1970 között miért nem nőtt a földi átlaghőmérséklet? Erről elfelejtettél nyilatkozni."

Az, hogy bedobsz egy klímaszkeptikus panelt, de ahhoz már hülye és lusta vagy, hogy utána gondolja, pláne, hogy utánanézz, az azt mutatja, hogy azért vagy náci és klímaszkeptikus és Fideszes, mert idióta selejt vagy.

Teljesen világos válasz van ebben a tök ismert tudományos folyóiratban:

www.newscientist.com/article/dn11639-climate-myths-the-cooling-after-1940-shows-co2-does-not-cause-warming/

Csak gondolkodni kelllene, meg utánanézni, ahelyett, hogy totálidióta vagy.

Muhammad Balfas 2020.02.06. 10:57:03

@math0: Gyenge magyarázat..1940 előtt miért nem működtek hasonlóan ezek a visszaszabályozó mechanizmusok? Hisz 1940 előtt meg nőtt a földi átlaghőmérséklet..

GyMasa 2020.02.06. 13:54:41

@Muhammad Balfas:
AZért az annyira remek, ahogy mátyásunk belinkeli a saját magát nevetségessé tévő cikkeket.
Ha ugyanis már a méréskor ekkora az egész eljárás hibája, ami ugye az idézett cikk szerint eleve nagyobb, mint az összes "mért" hőmérsékletemelkedés az elmúlt 100 évbe, akkor egy műszaki/tudományosan gondolkodó ember azonnal megpróbálja megvizsgálni a miérteket, és az eredménytől függetlenül nyilvánossá tenne MINDEN nyers adatot, ÉS a módosított grafikon, valamint a módosításhoz felhasznált ÖSSZES adattot-képletet.
Merugye a cikk szerint akkor most az egész "emelkedés" teóriába csúnyán belerondít, hogy egyáltalán nem túl pontos a módszer.
Tehát a mérési módszer hibája is nagyobb, mint a kimutatott emelkedés.
Az pedig engem is érdekelne, hogy miből gondolja, hogy a 40-50-es években képes volt az emberiség megállítani vagy 30 évre a növekedést, ma meg semennyire nem képes rá...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.06. 19:04:21

@Muhammad Balfas: olyat kérdezel, amire válasz van a cikkben, de IQ-ból is tudhatnád a választ. csak azt mutatod, hogy milyen sült hülye vagy. ezért vagy náci és klímaszkeptikus.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.06. 19:06:34

@GyMasa: te is idióta vagy. az, hogy az adatsorban volt egy váltás, és ott volt egy szisztematikus különbség, az a növekedést sem előtte, sem utána nem teszi kétségessé. sőt, még a csökkenést 1940 után sem vonják vissza emiatt, mert a csökkenés nagyobb mint a szisztematikus hiba.

"a mérési módszer hibája is nagyobb, mint a kimutatott emelkedés."

FASZT.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.07. 07:19:29

@GyMasa: szóval, kis matek, te kis náci, klímaszkeptiklus selejt.

www.newscientist.com/article/dn11639-climate-myths-the-cooling-after-1940-shows-co2-does-not-cause-warming/

1) Az 1940 utáni esés 0,2 C. Senki nem mondja, hogy ez az esés csak a mérőrendszer átállása miatt van, a New Scientist azt mondja, hogy részben azért van, részben a szulfátok miatt. De legyünk nagyvonalúak, legyen maximum 0,2C a mérőrendszer átállása miatti hiba!

2) 1860 és 2000 között a különbség 0,6 C, és 1860 még csak nem is a leghidegebb pont.

Szóval, kis náci klímaszkeptikus selejt:

A) a melegedés sokkal nagyobb, mint a mérőrendszer átállása miatti különbség
B) a melegedés kurvára ott van, és nektek nincs magyarázatotok rá
C) nekünk van magyarázatunk az 1940 utáni visszaesésre, stagnálásra: az átállás, és a szulfátok

beszoptátok, kis klímaszketpikus, atombuzi, náci köcsögök!

mi lesz a következő, a chemtrail, vagy a gyíkemberek?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.07. 07:21:59

@GyMasa: "az összes "mért" hőmérsékletemelkedés az elmúlt 100 évbe" sic!

Magyarul meg majd a migráns fog helyetted megtanulni, te kis hazaáruló, köcsög paraszt!

GyMasa 2020.02.07. 14:07:12

@math0:
Figyelj csak, kiscsikó!
Ott van a cikk alján, hogy UPDATE, meg olyan határozott kijelentések, hogy "now appears".
Szóval, ha szerinted ez sziklaszilárd bizonyíték, akkor csak érezd otthon magad.
AZ meg az érvelés legalja, ha már elgépelésekbe tudsz csak belekötni.
Na, kellemes szép hétvégét neked!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.02.07. 14:25:06

@GyMasa: jól van, kis náci faszfej, válaszolni nem tudtál, csak benyomtál egy fake kommentet, amiben semmi új nincs, és semmi jele, hogy fel bírtad volna fogni a kommentem.

szóval, kis matek, te kis náci, klímaszkeptiklus selejt.

www.newscientist.com/article/dn11639-climate-myths-the-cooling-after-1940-shows-co2-does-not-cause-warming/

1) Az 1940 utáni esés 0,2 C. Senki nem mondja, hogy ez az esés csak a mérőrendszer átállása miatt van, a New Scientist azt mondja, hogy részben azért van, részben a szulfátok miatt. De legyünk nagyvonalúak, legyen maximum 0,2C a mérőrendszer átállása miatti hiba!

2) 1860 és 2000 között a különbség 0,6 C, és 1860 még csak nem is a leghidegebb pont.

Szóval, kis náci klímaszkeptikus selejt:

A) a melegedés sokkal nagyobb, mint a mérőrendszer átállása miatti különbség
B) a melegedés kurvára ott van, és nektek nincs magyarázatotok rá
C) nekünk van magyarázatunk az 1940 utáni visszaesésre, stagnálásra: az átállás, és a szulfátok

beszoptátok, kis klímaszketpikus, atombuzi, náci köcsögök!

mi lesz a következő, a chemtrail, vagy a gyíkemberek?!

GyMasa 2020.02.07. 16:49:18

@Brendel Mátyás:
Matyika!
Ez a cikk semmit nem magyaráz meg minden kétséget kizáróan.
Színezheted ezt, ameddig akarod.
Ha pedig már azt a grafikont sem tudod megvédeni, amire az egész érvelésedet alapozod, akkor nekem nincs több dolgom.
Ebből következően az úgynevezett érveid sem igazán érdekelnek.
Kellemes hétvégét neked!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.07. 17:59:02

@GyMasa: jól van, kis náci faszfej, válaszolni nem tudtál, csak benyomtál egy fake kommentet, amiben semmi új nincs, és semmi jele, hogy fel bírtad volna fogni a kommentem.

Külön röhejes, ahogy leleplezed itt magad:

"sem tudod megvédeni,"
"érveid sem igazán érdekelnek."

Tehát miközben elismered, hogy az érvek nem érdekelnek, aközben az érvek vizsgálata nélkül bekamuzod, hogy nem tudom megvédeni, azaz, hogy ugyanezek az érvek szerinted nem jók. Ismétlem, mindezt anélkül, hogy ismernéd az érveket, hiszen nem is érdekelnek.

No, ekkora kis pszichopata, elmebetegek vagytok, ti náci, Fideszes klímatagadók!

szóval, kis matek, te kis náci, klímaszkeptiklus selejt.

www.newscientist.com/article/dn11639-climate-myths-the-cooling-after-1940-shows-co2-does-not-cause-warming/

1) Az 1940 utáni esés 0,2 C. Senki nem mondja, hogy ez az esés csak a mérőrendszer átállása miatt van, a New Scientist azt mondja, hogy részben azért van, részben a szulfátok miatt. De legyünk nagyvonalúak, legyen maximum 0,2C a mérőrendszer átállása miatti hiba!

2) 1860 és 2000 között a különbség 0,6 C, és 1860 még csak nem is a leghidegebb pont.

Szóval, kis náci klímaszkeptikus selejt:

A) a melegedés sokkal nagyobb, mint a mérőrendszer átállása miatti különbség
B) a melegedés kurvára ott van, és nektek nincs magyarázatotok rá
C) nekünk van magyarázatunk az 1940 utáni visszaesésre, stagnálásra: az átállás, és a szulfátok

beszoptátok, kis klímaszketpikus, atombuzi, náci köcsögök!

mi lesz a következő, a chemtrail, vagy a gyíkemberek?!

GyMasa 2020.02.09. 05:33:12

@math0:
"A) a melegedés sokkal nagyobb, mint a mérőrendszer átállása miatti különbség"
Akkor azt magyarázd már meg, kérlek, hogyha az egyszeri átállás miatt van a különbség, akkor miért tartott 30 éveig, mire ismét elkezdett emelkedni az átlagos hőmérséklet?
Merugye, ha átállok egy mérési módszerről egy másikra, akkor ott csak egy darab, EGYSZERI ugrás van, majd a tendencia folytatódik ugyanúgy, mint azelőtt.

B) a melegedés kurvára ott van, és nektek nincs magyarázatotok rá
Neked sincs rá magyarázatod.
Te csak hinni akarsz valamiben, de a hitedet körüllengő, gusztustalan stílus sajnos nem teszi azt semennyire sem elfogadhatóvá.

C) nekünk van magyarázatunk az 1940 utáni visszaesésre, stagnálásra: az átállás, és a szulfátok
Nem, nincs!
A mérési módszer megváltozása csak egy egyszeri ugrást indokolna, nem egy 30 évig tartó folyamatot.
Ezen felül pedig az is eléggé beszédes, hogy az általad belinkelt "magyarázó" cikkben is csak "update" ként szerepel ez a lehetőség.
Tehát, ez a cikk egy fércmű, ami semmiképpen nem állja ki a tudományosság mércéjét.
Amit pedig itt művelsz az pont a dogmatikus érvelés iskolapéldája.
Tudod, ahogy anno szegény Galileo járt.
Neki is meg lett mondva, - dogmatikusan - hogy a Nap kering a Föld körül.
AZt mégis neki lett igaza...
Persze, nem mondom, hogy jelen esetben nekem van igazam, de te eddig nem tudtál meggyőzni a saját igazadról.
Mert, amire hivatkozol, az sem állja ki a tudományos módszer feltételeit.
( ami különösen szomorú, hiszen, állítólag te egy akadémiai ember vagy, de, ahogy látom, nem túl sok affinitásod van ahhoz, hogyan kell egy tézist tudományosan bizonyítani. Amit linkeltél, az NEM egy tudományos bizonyítás, csak egy kvázi-bulvár cikk!
Gondolj csak bele, hogy mennyire lehet megalapozott egy publikáció, aminek egy "UPDATE" szerkesztést kell beletenni a végére??? )
De nem akarom a hitedet megingatni!

GyMasa 2020.02.09. 05:39:15

@math0:
Ezzel az agyatlan nácizásoddal pedig még az is probléma, hogy ordít róla, hogy az inkompetenciádat próbálod takargatni vele, mert képtelen vagy érdemi vitában megvédeni az álláspontodat, és ezért azzal próbálod ELKERÜLNI a vitát, hogy itt nácizol!
Én értem a mögöttes gondolatokat ( a náci az eredendő rossz, így vitáznom sem kell vele, így, mivel vita nincs, NYILVÁNVALÓAN ÉN nyertem), ami egyrészt igen bájos, másrészt az anno 4-5 éves gyerekeim vitáinak szellemi színvonalára emlékeztet.
És éppen ezért bájos...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.09. 06:17:50

@GyMasa: A) " hogyha az egyszeri átállás miatt van a különbség"

A kurva anyád sem állította, hogy csak amiatt van, te elmebeteg, náci köcsög! Leírták, mi okozta még, én is írtam, de te egy diszlexiás selejt vagy, emiatt vagy klímatagadó és náci.

B) "Neked sincs rá magyarázatod."

De a CO2 növekedése a levegőben.

"Te csak hinni akarsz valamiben, de a hitedet körüllengő, gusztustalan stílus sajnos nem teszi azt semennyire sem elfogadhatóvá."

Egy dolog igazsága nem függ attól, hogy neked tetszik-e a stílus. Nekem meg a te stílusod nem tetszik, te kis náci köcsög!

C) "nekünk van magyarázatunk az 1940 utáni visszaesésre, stagnálásra: az átállás, és a szulfátok
Nem, nincs!
A mérési módszer megváltozása csak egy egyszeri ugrást indokolna, nem egy 30 évig tartó folyamatot."

Abból, hogy SZULFÁTOK, mit nem sikerült elolvasnod, te kis náci selejt?!

"hogyan kell egy tézist tudományosan bizonyítani. Amit linkeltél, az NEM egy tudományos bizonyítás, csak egy kvázi-bulvár cikk!"

Hát persze, nyuszókám, te, a 4 elemiddel az árokpartról, fél liter pálinka után megmondod, hogy nincs igaza a New Scientistnek, meg nekem, miközben azt se sikerült elolvasnod, hogy "szulfátok".

Azért vagy náci és klímatagadó, mert egy totálkáros, elmebeteg, mongolidióta selejt vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.09. 06:19:19

@GyMasa: "ELKERÜLNI a vitát,"

Elkerülni te próbáltad a "szulfátok" szót, pedig az eredeti cikkben is benne van, én is írtam, de neked nem sikerült elolvasnod, mert egy agykárosult elmebeteg vagy. Az, hogy emiatt vagy náci, az csak a ráadás, te kis selejt!

Muhammad Balfas 2020.02.10. 22:07:23

@math0: Megúszós , energiatakarékos válasz.. Szóval, akkor miért is nem működtek a az állítólagos visszaszabályozó mechanizmusok az 1940 előtti évtizedekben ? Miért csak utána..?Vicces, ahogy mindig megpróbáljátok kimagyarázni valamivel a kényelmetlen tényeket , de mindig újabb kényelmetlen tények adódnak.. Toldozgattok -foldozgattok..:)

Muhammad Balfas 2020.02.10. 22:11:23

@GyMasa: Az egész globális felmelegedés független az ún. üvegházhatású gázok szintjének növekedésétől. De utóbbiak miatt lehet hisztizni , lehet velük a figyelmet elterelni lényegesebb kérdésekről..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 23:33:11

@Muhammad Balfas: olyat kérdezel, amire válasz van a cikkben, de IQ-ból is tudhatnád a választ. elég hétköznapi ismeret. csak azt mutatod, hogy milyen sült hülye vagy. ezért vagy náci és klímaszkeptikus.

Muhammad Balfas 2020.02.12. 11:05:05

@math0: Sztem neked fingod nincs , hogy mi szerepel ebben a cikkben. Próbáld használni az agyad ! 1940 előtt is adottak voltak azok a feltételek , amik 1940 után. Az 1940 előtti évtizedekben mégsem szabályozódott vissza a földi átlaghőmérséklet. Te tényleg nem vagy képes felfogni ezt az ellentmondást?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.12. 22:57:55

@Muhammad Balfas: nem tudom, mit nem tudsz felfogni azon, te mongolidióta, hogy a szulfát kibocsátás volt 1940 után nagyobb.

Muhammad Balfas 2020.02.15. 10:47:46

@math0: A CO2 kibocsátás is nagyobb volt , mivel újjá kellett építeni a lerombolt Európát , ekkoriban lett általános a személyautó használat az USA-ban , vált általánossá a légi közlekedés stb.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.15. 17:18:05

@Muhammad Balfas: se tényeid,adataid nincsenek, és nem is tudod felmérni a két gáz együtteshatását. Semmid nincs, de ugrálsz, mert elmebeteg vagy
süti beállítások módosítása