2019. november 29. 23:13 - Tibor Tury

Nemek közt félúton

Nemi identitásukban eltört embertömegek igényeire előbb-utóbb válaszokat kell adni

gender-neutral-toilets-1004231.jpg

Késő esti netes szörfözés közepette a következő hír jött velem szembe: demonstrációt tartottak a transzneműek a Kossuth téren. Nevezettek ugyanis a nem- és névváltoztatási jogukért mentek utcára szombat délután, amelyen nagyjából százan vonultak a Parlament elé. A demonstráció egyik szervezője szerint a kormány ellehetetleníti a transzneműek hivatalos nemváltását, vagyis, ha ma Magyarországon valaki férfinak születik, de nőként él, akkor sem változtathatja meg a nevét női névre és a személyi igazolványban a nemeként is férfi lesz feltüntetve.

Miképpen földünk éghajlatában is megfigyelhető egy természetes ciklikusság, és amely szerint a mostani nem az első globális felmelegedés - persze nyilván az elmúlt kétszáz évben elkövettet emberi felelőtlenség nagyban hozzátett a mai helyzethez -, éppen úgy jönnek létre, majd tűnnek el civilizációk egyfajta ciklikusság mentén. A virágzó kultúrákból szükségszerűen lesznek külsőséges, kiüresedett civilizációk, míg ezek teljesen szét nem hullnak. Kétségkívül egy széteső civilizáció küszöbéhez érkeztünk, ahol mindig megszaporodnak a nemi identitásukban eltört emberek, akik igényeire előbb-utóbb minden egyes kormányzatnak válaszokat kell adniuk. Ki kell hangsúlyozni, hogy itt és most nem a #metoo keretén belül kibeszélt traumákról, hanem a transz-és homoszexuálisok egyre népesebb táborának igényeiről lesz szó. Az már bizonyos, hogy a bennük végbement elváltozás nem szindróma és nem is betegség.

A legfrissebb kutatások szerint nem vezet célra sem a gyógyszeres, sem pedig a beszélgetős terápia, biztos változást csak és kizárólag a nemvaltó (helyreállító) műtét adhat. De kérdezem én némi álnaivitással: változik-e bárkinek is a neme, akit megműtenek? Van egy olyan érzésem, hogy biológiailag soha nem lesz férfiból nő, illetve fordítva, és a folytonos beavatkozásokkal járó külső torzulások is igen riasztóvá tehetik az erre vállalkozót.  Át lehet szabni bárkit, sőt tele lehet nyomni hormonnal, de talán külső szemlélőként nem történik meg a nemváltozás, csak a mérhetetlen csonkítás és a különféle plasztikai beavatkozások, amivel a testet alakítják az elképzeléshez.

Több tanulmány bizonyítja, hogy a transzneműek agya egy bizonyos testi felépítésre van programozva, miközben egy másikban élnek. A neurológusok ehhez hasonló jelenséget figyeltek meg a fantomvégtag-érzésekkel kapcsolatban. Valószínűleg emiatt bizonyultak sokkal sikeresebbnek a helyreállító műtétek, ahol minden más kezelés már csődöt mondott. Sokkal könnyebb a testet igazítani az agy működéséhez, mint fordítva, hiszen a testkép mélyen gyökerezik az agyban, s a lényeg a kibillent tudat helyreállítása.

A tisztességes végül úgy is az lesz, ha definiálnának egy harmadik kategóriát a nemek között, amihez azért megfelelő törvényi hátteret is alkotni kell, hisz bizonyos esetekben más szabályok vonatkoznak a különböző nemű emberekre. Ez a kategória simán lehetne a semleges, és számukra feloldanák a nevek kötöttségét, így már könnyedén lehetne Jánosból Júlia, aki nem lesz se férfi, se nő. Csak lebegnének a nemek közt félúton.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deniro.blog.hu/api/trackback/id/tr115331270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása