2019. szeptember 01. 22:58 - Tibor Tury

Felperzselt esőerdők nyomában

A brazil erdőtüzekből most azért lett hír, mert valakik megfújtak a globális médiában a sípot, hogy ebből hírt kell csinálni

fake.jpg

Az Amazonas-menti erdőtüzek kapcsán kirobbant hisztériában jócskán keveredik a valósággal az irányított hírgyártás, a zöldre festett fake news, és természetesen a nagypolitikai manipuláció is, aminek okát a G7-es csúcstalálkozó környéken kell keresni.

Valószínűleg a brazilok egyre nagyobb gazdasági befolyása sérti a francia piaci érdekeket, ezért Macron rögtön elővette az erdőtüzes kártyát, s a csúcstalálkozó előtt két nappal megosztott a twitterén egy 30 évvel ezelőtt készült fotót, majd nekiállt aggódni a tarthatatlan erdőtüzek miatt.

Erre a vonatra aztán szépen felkapaszkodtak a jogosan aggódó hírességek, s szétkürtölték az ezzel kapcsolatos híreket a közösségi felületeken, mit sem törődve azok valóságtartalmával.  Ezután elszabadult az őrület.

Schiffer András, egy vele készült friss interjúban nem keveset állít a klímaügyek kapcsán, minthogy a globális kapitalista világrend egyik szelete a klímaválság, és nagyvállalati érdekeket sért az ellene való küzdelem. A nagyvállalatok rájöttek arra, hogy minden rablóhadjáratot klímavédelemnek kell álcázni. Példaként hozta fel az elmúlt években nagy karriert befutott, elképesztően abszurd tehén pukis témát, amely szerint a szarvasmarhák metánkibocsátása hozzájárul az üvegházhatáshoz… Emellett nagyon fontos, pozitív változásnak tartja, hogy megjelent egy olyan környezettudatos generáció, amely hallatja is a hangját, belefolyik a lokális és a globális politikába egyaránt. A jövő nagy kérdésének tartja, hogy az egyéni felelősségvállalásból létre tud-e jönne egy olyan tömeges tudati fordulat, amely vállaltan politizál, s képes lesz kikényszeríteni a döntéshozóknál a változtatást, vagyis a globális tőkemozgás kontroll alá vonását.

Mindaddig azonban marad a jelenlegi, nagyon is komoly helyzet, amely mögött sokrétű problémakör rajzolódik ki, s a bolygó életet klímakatasztrófával fenyegeti.  

Ez a világ kétségkívül a pusztulás szélére jutott. Ez a világ a materializmus és a liberalizmus miatt tart ott, ahol tart. Nem lehet már sok hátra, talán 50 év, vagy még annyi se. Mert a gazdasági fejlődés, a profitéhség nem tűr semmilyen ellentmondást, nem tűr semmilyen határt. Ezért rohan, menekül ez a civilizáció menthetetlenül a vesztébe. S mert nem vagyunk hajlandóak lemondani a fogyasztásról, nem vágyuk hajlandóak lemondani a civilizációs vívmányokról. Mert ellustultunk, elkényelmesedtünk a lét elviselhetetlen könnyűségében.

Bár már egy ideje verik bele az európaiak fejébe, hogy ne vállaljon gyereket, mert a gyerek csak nyűg és teher, s mert egyre több üvegházhatású gázt bocsájt ki az eldobható pelenka, miközben a családnak egyre nagyobb a biológiai lábnyoma. Mindez a propaganda tőlünk nyugatabbra már igen komoly eredményeket ért el, ahol is egyre kevésbé óhajtanak szaporodni. S mert az elhülyült európai már dolgozni sem akar, vagy legalább is nem a kétkezi, fizikai munka részét, ezért iderendeli a harmadik világ gyülevész tömegeit, akik magasról tesznek a társadalommérnökök okos szavaira, rendületlenül szaporodnak, alkalmasint 8-10 gyereket vállalva, ezenkívül farkaséhesek, s ugyanúgy akarnak élni, ahogyan az európaiak, csak éppen most és azonnal.

Ezért égnek, perzselődnek fel a világ megmaradt esőerdei.

Az erdőségek szántófölddé alakítása nem most kezdődött el, hanem már évtizedek óta tart, s perzselik szakadatlanul, közben fogy a zöld felület, mert egyre nagyobb termőföldre lesz szükség a növekvő fogyasztási igények kielégítéséhez. S mert a biznisz nem állhat le egy percre sem.

De eljöhet a nap, amikor a zöldre festett fake news valósággá válik és bekukkant a világvége az ablakon át, miközben a kedvenc sorozatunkat bámuljuk a tévében.

Akkor lesz vége mindennek...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deniro.blog.hu/api/trackback/id/tr2915035356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása