2021. január 25. 23:16 - Tibor Tury

Vízöntő a nemekben (1. rész)

A történelem megfagyott, nincs világeszme, van viszont helyette halálig tartó identitáspolitika

f3912db7067a56d14f2ad7a2f43702fd.jpg

Valamilyen különös helyzet okán mégiscsak lett nekünk új alaptörvényünk. És hogy milyen is ez az alaptörvény, arról inkább nem foglalnék állást, mert nem vagyok úgy öltözve. Elég az hozzá, hogy a mai normákhoz nincsen köze, mert ez, ennek az letűnőfélben lévő antivilágnak, egy mesterséges valóságot legyártó rendszernek a része.  Egy végtelenül bornírt, ötlettelen, kiüresedett rendszernek, referenciaként álljon itt előttünk Novák Katalin videója. Nekünk vigyázó szemeinket a rendszer mögött épülő háttérhatalomra kellene vetnünk…

Személy szerint engem egyre kevésbé érdekel a kormány által felpörgetett fészekrakó ösztön. Feleségem sok gyereket akart, én meg jó, ha egyet, és mindig, mindenen veszekedtünk. A családja pedig szemrebbenés nélkül végignézte volna, hogy teljesen elveszítsem önmagamat, valamiféle megfoghatatlan, értelmetlen cél érdekében. Szokták mondani, hogy azok bántanak leginkább, akiket szeretsz, s szeretteink képesek a leginkább megbántani…

Ha most belemennék abba, hogy ma már mennyire nem egyértelmű az „apa férfi, az anya nő” alaptörvénybe fektetett nemi meghatározottsága, tévútra tévednék és csak a felszínt kapargatnám. A főbb aspektusokat elmondták már előttem többen, de egy fontos és annál mélyebb változásra kevesen fókuszáltak eleddig, s ennek belátásához pedig Hamvas Bélához kellett fordulnom.

Ha a korunkat, melyben élni adatott, jobban érteni szeretnénk, akkor az asztrológia felé, ezen belül is a nagyvonalúbb keleti felé kell tekinteni, hisz a sorsunkat nagyban befolyásolják a csillagok állása, vagy legalább is, ahogyan Márai tanár úr fogalmazott: „… kétségtelen, hogy a csillagok alatt is születtél, tehát közöd van hozzájuk.”

A keleti asztrológia tehát egy mélyebb és szélesebb spektrumú összefüggést talált a csillagjárás és az emberiség sorsa között, amely úgy tartja, hogy nagyjából kétezer év egy világhónap. Tizenkét világhónap körülbelül huszonhatezer év, melynek felén nagyobb kataklizmák várhatóak. Ilyen volt például a tizenháromezer évvel ezelőtt bekövetkezett Atlantis elsüllyedése. Az idevonatkozó fogalom pedig a precesszió, mely eltolódást jelent, amit a föld tengelyének ingadozása idéz elő. A föld keringési síkján, az ekliptika mentén állatövi csillagképek helyezkednek el, ezek alkotják a zodiákust. Ennek értelmében a tavaszi napéjegyenlőség pontja egy hajszálnyival mindig előrehalad, így kétezer év elteltével a nap már nem a Halakban kel tavasszal, hanem hátrál és átlép a Vízöntőbe.

Nincs olyan ember a világban, aki ne érezné valamilyen formában az elmúlt század második felében elindult változást, és hogy a korszakfordulóban már bokáig benne gázolunk, amit lehet egyfajta világvégeként értelmezni, amely világnak természetesen nincsen vége. A világban zajló változás dinamikája nem egységes, ez országonként, kontinensenként eltérhet, attól függően, hogy az adott politikai elit a valóságra reflektál-e, vagy inkább, a keresztény ellenforradalom keretén belül, visszalöki tagjait a múlt századba. Eközben a rohamléptékű változás először megfosztotta a társadalmakat a vallási identitásuktól, és most mállik szét a nemzeti és a nemi identitásuk is. És nincs kapaszkodó, nincs világeszme, csak a robbanásszerűen terjedő iszlám és a kultúrbalos absztrakt erkölcs, amely utóbbi bőrszínek és nemi szervek szerint határozza meg az igazság mértékét.     

Puzsér Róbert egy előadásán ekképpen fogalmaz: „Francis Fukuyama szerint a történelem megfagyott, nincs világeszme. Nincsenek államférfiak, igazi ideológiák és víziók, identitáspoltika lépett a helyükre. Fukuyama figyelmeztet minket arra, hogy az identitáspolitika úgy állítja be önmagát mint a demokratikus működésnek egy magasabb fokát, valójában a demokráciát fenyegető legsúlyosabb veszély. Az identitáspolitika szerint a véleményed a bőrszínedből, a nemedből, a vallásodból következik, abból levezethető. Fukuyama úgy gondolja, hogy ez életveszélyes.”

Azt is látni kell, hogy ezt a változást nem valamiféle háttérhatalmi gyíkemberek gonosz mesterkedése idézi elő, akiket ha leváltunk talpig becsületes, ideális emberekre, akkor el lehet kerülni vagy meg lehet úszni a változást. A változás elkerülhetetlen, éppen azért, mert a folyamatot nem ember hordozza, hanem a személytelen. Ilyen például a tőzsde, a techcégek és a pénztőke, amely folyton növekedni akar. Ezt úgy éri el leginkább, hogy az egyéneket személytelenné zülleszti, önmaga üzemanyagaként tömeggé égeti el. Hamvas bővebben ír A láthatatlan történet c. esszéjében arról, hogy Marx és a szocializmus apostolai miként lázították a tömeget zendülésre. A tömeg uralma alatt az értelmes elsüllyed, és helyébe a zavaros, tudattalan tevékenység lép, ahol az egész emberi lét elhomályosul. „A magasabb függ az alacsonyabbtól. Fordított helyzet támad, Az ember fejjel lefelé kezd élni. S a következmények beláthatatlanok.”

A Vízöntő archetípusa vagy a lángelme, aki forradalmakat szít, vagy a géniusz, aki újabbnál újabb találmányokkal sokkol. Másképpen mondva, a régi rendet feldúlva, újat hoz létre. A párkapcsolat már nem nő és férfi között szövődik, hanem ember és ember között kell végbemenjen. S aki nem kellőképpen genderfluid, vagy nem képes szabadon megélni valamelyik nemi identitását, annak ott lesz a virtuális valóság, ahol gépek, programok veszik át a kiegészülni vágyó lelki igényt. Éppen úgy, mint A Nő című filmben, ahol a női szoftvernek Scarlett Johansson kölcsönöz ellenállhatatlanul buja hangot...  

A Vízöntő korát éljük, és ha akarjuk, ha nem, ez változást hoz, mely nehéz keresztként nehezül mindannyiunk vállára. Mi mást tehetnénk, minthogy kalapunkat megemeljük előtte.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://deniro.blog.hu/api/trackback/id/tr5716403432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloedli 2021.02.25. 19:59:43

Szerintem nem szabad mindenben meghajolni az új kor előtt. Az Alaptörvény ilyen szempontból (is) jó alkotás, sok mindent enged, de nem mindent. A nemi és szexuális identitás teljesen szabad, egyetlen gátja van a megélésének, ez pedig a család, azon belül is a gyerek. A gyerek, és az egészséges fejlődése nem lehet tárgya a Vízöntő játszadozásának.
süti beállítások módosítása